Cicás cikkek

A kutatók hosszú ideje próbálnak rájönni arra, pontosan miért dorombolnak a macskák – vajon tényleg boldogságból fakadóan adják ki a rezgést, vagy valami egészen más oka van?

Különleges rezgés

Mint ahogyan azt már egy korábbi cikkünkben is kifejtettük, a macskák rendkívül sokféle hangot képesek kiadni, melyekkel kifejezik számunkra, mit éreznek, milyen állapotban vannak, de azt is jelezni tudják, ha bajuk van. Eszköztárukban nagy jelentősége van a testbeszédüknek, gazdiként azonban érdemes arra is figyelmet fordítanunk, hogy bizonyos helyzetekben milyen hangot adnak ki – például, a dorombolás sem mindig azt jelenti, hogy jól érzik magukat. Galériánkban eláruljuk, mire jöttek rá nemrég a kutatók.

 

Tovább »

 

Forrás: femcafe.hu

...

A macskafélék meglepően változatos szemszínekkel rendelkeznek, és most ne csak a házi kedvenceink szemére gondoljunk.
„Károly bácsi karosszékébe Lukrécia telepedett, a borostyánsárga szemű, kövér, fekete macska, míg Irma néni karosszékét a még kövérebb, hófehér bundájú Szerénke szokta megszállni. Szerénkének tengerzöld szeme volt” – Bálint Ágnes, a Frakk a macskák réme első oldalán a macskák szemszínét írja le, rendkívül találóan.

A macskák szemének színe igen változatos, nemcsak borostyánsárga és tengerzöld lehet szemük, hanem kék is, illetve számos vad macskafélének az élénk aranysárgától a szürkéig terjedő skálán változik a szemszíne. Egy új kutatás azt tárta fel, ez minek is köszönhető.

 

Annak ellenére, hogy a macskafélék igen változatos szemszínűek (szemben a rokonaikkal, amelyek szinte kizárólag barna szeműek), eddig nem végeztek vizsgálatot erről. Az új kutatásban, amelyet a Science ismertetett, ezt a hiányosságot pótolták.

 

Tovább »

 

Forrás: ng.24.hu

...

A macskáknak 276 különböző arckifejezésük van – állapította meg a tanulmány. Kiderült az is, hogy négylábú társállataink sokkal bonyolultabban kommunikálnak, mint azt korábban hittük.

Valószínűleg minden macskatulajdonosnak ismerős lehet az a ragyogó szemű, kérlelő cicatekintet, amelyet az üres etetőtál mellett öltenek magukra a kiskedvencek. Ahogy az emberek, úgy a macskák is számos arckifejezést használnak a mindennapokban – a CNN oldalán is közzétett, friss tanulmány több száz fajtát azonosított be.

Az arcukkal is kommunikálnak a macskák

A Behavioral Processes folyóiratban a múlt hónapban megjelent tanulmányban két amerikai tudós 276 különböző arckifejezést számolt össze, amit a macskák akkor öltöttek magukra, amikor egy fajtatársukkal érintkeztek. Vagyis nemcsak az emberrel, de egymással is kommunikálnak ilyen módon az állatok.

 

Tovább »

 

Forrás: hazipatika.com

...

Bizonyára mindenki találkozott már az a szívmelengető jelenséggel, amikor a macskák péknek állnak és elkezdenek dorombolva dagasztani. De miért csinálják ezt a cicák?

A legtöbb macska dagaszt, de nem mind ugyanúgy: néhányuk közben hangosan dorombol, mások csendben, néhányuk csak az első mancsaikkal csinálja, míg vannak olyan cicák, akik beleadnak mindent és mind a négyet használják.

 

A macskák dagasztása ösztönös tulajdonság, amit kiscicaként sajátítanak el. Amikor a kiscicák anyjuk emlőiből táplálkoznak, masszírozzák az anyjuk hasát, ezzel elősegítve a tej áramlását. Bár furcsának tűnhet, hogy ez a folyamat még felnőtt korukban is megmarad, a Blue Cross szerint az valójában dicséretes, ha az állat ennyire biztonságban és boldognak érzi magát a gazdája mellett.

 

Tovább »

 

Forrás: noizz.hu

...

Az elmúlt hónapokban közel 8 ezer macska pusztult el Cipruson egy titokzatos fertőzésben. Egy brit kutatók által nemrég közölt vizsgálat szerint az állatok halálát egy macska- és kutya-koronavírusokból kialakult kórokozó okozta – foglalta össze a kutatási eredményeket a Science november közepén.

 

A macska- (Feline coronavirus, FCoV) és kutya- (Canine coronavirus, CCoV) koronavírusok, ahogy nevük is mutatja, elsősorban macskákban és kutyákban okoznak fertőzéseket, nyilatkozta a Qubitnek Szentiványi Tamara, a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetének tudományos munkatársa, az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium Invázióbiológiai Divíziójának kutatója.

 

Tovább »

 

Forrás: qubit.hu

...

Ha igazán gyönyörűséges macskát szeretnél, akkor kiváló választás lehet a Maine Coon fajta. Nagyon barátságos természetű és jó alkalmazkodóképességgel megáldott teremtmény. Ráadásul még a szőre is gyönyörűséges. Emellett pedig még az egészségével sincs túl sok gond.

Minőségi tápokkal etesd

Ha gondos macskagazdi vagy, akkor biztosan számodra is nagyon fontos, hogy milyen ételekkel kényezteted kicsi vagy nagy kedvencedet. A Falatozoo.hu állateledel webáruház macskatápjai között kiváló minőségű termékek között válogathatsz. A Maine Coon cicák számára persze a nedves eledelek is szóba jöhetnek, hiszen ha a pocakjukról van szó, egyből kiderül, hogy ők is igazi ínyencek. Nekik is nagyon sok fehérjére és kevés szénhidrátra van szükségük ahhoz, hogy a kiegyensúlyozott étrendet sok-sok dorombolással hálálják majd meg. Ezt az említett oldalon kapható eledelekkel könnyedén megoldhatod.

 

Tovább »

 

Forrás: letenyemedia.hu

...

Bánszky Noémi gyógypedagógus eredetileg kutyás terapeuta volt, de örökbefogadott cicáját annyira megkedvelték a páciensei, hogy amióta nyugdíjba mentek az ebek, csak macskaterápiával foglalkozik. Idén januárban hozta létre a Terápiás és Segítő Macskákért Alapítványt, amely a maga nemében egyedülálló hazánkban. Arról beszélgettünk, hogyan és miben tudnak segíteni a macskák az embernek.

Segítő kutyákról és terápiás lovakról hallottunk már, a macskákat azonban nehéz ebben a „foglalkozásban” elképzelni. Mi teszi őket alkalmassá erre?

Több felől is megközelíthetjük, egyrészt van egy nagyon banális oka: egyszerűen vannak olyan gyerekek, felnőttek, akik a macskát preferálják a kutyákkal szemben.

 

Tovább »

 

Forrás: egy.hu

...

Törökországban a török angóra macska (törökül: Ankara kedisi) nemzeti macskának számít. Nem csoda, hogy az izmos és a max. 5 kg-os, mégis elegáns cicus hosszú szőrével sok macskabarátot elvarázsol. Az angóra szőre selymes szerkezete miatt kiemelkedik a többi fajtáétól. Aljszőrzet nélkül hozzásimul a testéhez és emiatt különösen könnyen ápolható. Származási helyének klímája is az oka annak, hogy télen vastag bundát növeszt kiterjedt gallérral, azonban nyáron különösen rövid, vékonynak és selymesnek hat: a fajta tökéletesen alkalmazkodott az anatóliai és kaukázusi hegyvidék forró nyarához és hideg teléhez.

 

Farka hosszú és nagyon bozontos. Elegáns testfelépítése és hosszú lábai miatt a török angóramacska törékenynek hat – de ez ne tévessze meg! Feje ék alakú füleitől az orra hegyéig nézve. Nagy, mandulavágású szeme igazán feltűnő jelenség. Nagy figyelmet fordítanak a macska füleire is, sok tenyésztő előnyben részesíti a finom pamacsos, nagy, nyitott füleket.
A török angóramacska külseje változott az idők során. Nem csoda, hogy már a 15. század óta ismert ez a cicafajta és ennek megfelelően hosszú történet áll mögötte! Az eredetileg Törökországból Európába importált macskák nagyon erős, robusztus testfelépítéssel rendelkeztek. Időközben a tenyésztők és tenyésztői szervezetek előnyben részesítik a modern, inkább karcsú típust.

 

Tovább »

...

A macskák választanak minket; nem birtokoljuk őket.

Kristin Cast

 

Általánosan elismert igazság, hogy az a férfi, akinek meleg háza és jól felszerelt hűtője van, hiányzik egy macskáról.

Heather Hacking

 

A macskák úgy vonzódnak a konyhákhoz, mint a sziklák a gravitációhoz.

Terry Pratchett

 

A macskák matematikailag meg tudják határozni azt a pontos helyet, ahol ülhetnek, ami a legtöbb kellemetlenséget okozza.

Pam Brown

 

Szeretem a macskákat, mert élvezem az otthonomat; és apránként látható lelkévé válnak. 

Jean Cocteau

 

Ismersz egy igazi barátot? Valaki, akit ismer, vigyázni fog a macskájára, miután elment.

William S. Burroughs

 

A macskák úgy vonzódnak a konyhákhoz, mint a sziklák a gravitációhoz.

Terry Pratchett

 

Egy macska nélküli otthon – és egy jól táplált, jól simogatott és megfelelően tisztelt macska – talán tökéletes otthon lehet, de hogyan bizonyíthatja a címet?

Mark Twain

 

Egy ház nem otthon egy macska elmondhatatlan elégedettsége nélkül, amelynek farka a lába körül van. A macska rejtélyt, bájt, javaslatot ad.

LM Montgomery

 

A legkisebb macska egy remekmű.

Leonardo da Vinci

 

A macskával töltött idő soha nem veszteséges.

Colette

 

A macskával való boldogulás módja az, ha egyenrangú félként kezeljük  –  vagy még jobb, mint felsőbbrendűt, akinek ismeri magát.

Elizabeth Peters

...

Azok a tulajdonosok, akik szeretett macskáikat növényi alapú étrenddel etették, kevesebb állatorvosnál tett látogatásról és kevesebb gyógyszerhasználatról számoltak be. De mit mond erről a tudomány?

A macskák „született gyilkosok", ragadozók, akik evolúciós történelmük nagy részében szinte kizárólag hússal táplálkoztak. A friss kutatások azonban azt sugallják, hogy a vegán étrend nemcsak biztonságos a házimacskák számára, hanem még egészségügyi előnyökkel is járhat – írja a The Guardian.

A tanulmány megállapította, hogy a vegán étrenddel táplált macskák kevesebbszer jártak állatorvosnál, kevesebb gyógyszert használtak, és az állatorvosuk nagyobb valószínűséggel írta le őket „teljesen egészségesnek".

 

Tovább »

 

Forrás: hamuesgyemant.hu

...

Akár receptre is felírhatna az orvos macskát, a doromboló, dagasztó cicák immár bizonyítottan egészségesebbé tesznek. Egyharmaddal ritkább az infarktus a macskatulajdonosok körében, mint azok között, akiknek nincs cicája otthon. Az Amerikai Szélütés Társaság nemzetközi kongresszusán hozták nyilvánosságra nemrég a tíz évig tartó kutatás meghökkentő eredményét. Egy évtizeden át kísértek figyelemmel több mint 4 ezer, 30-75 év közötti amerikait. Egyiküknek sem volt szív- és érrendszeri betegsége a vizsgálat kezdetén. Az alanyok közül 2000-nek nem volt macskája, 2435 viszont tartott otthon legalább egy cicát.

Azt persze nem tudni biztosan, hogy aki háziállatot tart, annak az életvitele eleve csökkenti-e az infarktus kockázatát, de nagyon úgy tűnik, a macskák jelenléte kedvezően hat az emberek egészségére.

 

Tovább »

 

Forrás: blikk.hu

...

Akinek nincs macskája, el se tudja képzelni, hányféle arcot vágnak a cicák!

A macskákról általában azt tartják, hogy nem társas, nem szociális lények, így nem is tudnak túl sok arckifejezéssel közeledni másokhoz. Azonban a közelmúltban megnőtt az érdeklődés a macskák arckifejezései iránt, ám az esetek elsöprő többségében a macska-ember kapcsolatot, illetve a macska fájdalmat jelző gesztusait vizsgálták. Egy újonnan, a Behavioural Processes szakfolyóiratban publikált kutatásban a macskák egymás közti viselkedését kísérő arckifejezéseket mérték fel, és meglepően sokszínű kép rajzolódott ki a kutatók előtt. A kutatást a Science ismertette.

Az eredmények szerint 276 különféle képet vágnak a cicák a barátságostól a ellenségesig, ráadásnak úgy tűnik, ez legalább részben az ember hatásának köszönhető.

 

Tovább »

 

Forrás: ng.24.hu

...

A tehetős és olykor elvakult állattartók hajlandóak hatalmas összegeket költeni egy-egy ritka macskára. Mi pedig bemutatjuk a világ négy legdrágább fajtáját: íme a legértékesebb cicusok 2023-ban!

 

4. Perzsa

A perzsa macskáka története a 19. századi Perzsiába (a mai Irán) vezethető vissza, bár számos történelmi bizonyítékok arra utalnak, hogy a fajta már több száz évvel Krisztus előtt is létezett.

Nyílt, pászkaszerű arcukról és dús, hosszú szőrzetükről ismertek. Emellett szelíd és kedves személyiséggel rendelkeznek, és könnyen alkalmazkodnak egy zajos háztartáshoz. A perzsa macskák természetüknél fogva játékosak, kifejező szemük pedig aranyos és elbűvölő megjelenést kölcsönöz nekik. Az ápolásukat illetően viszont körültekintőnek és alaposnak kell lenni, mivel hosszú szőrzetük hajlamos a szőrgombolyodásra és a gubancolódásra.

Az áruk pedig elérheti akár az 5 ezer dollárt is.

 

Tovább »

 
Forrás: hamuesgyemant.hu
...

Bár a thai macska és a sziámi macska sok tekintetben hasonlít egymásra, könnyen megkülönböztethetők küllemük alapján. A ,,modernebb” sziámi típussal ellentétben a thai macska masszívabb felépítésű, kerekdedebb formájú és harmonikusabb benyomást kell.
Ez a keleti macskafajta atletikus termetű, de nem olyan túlzóan karcsú, mint a sziámi. Arányossága és izmos nyaka szilárd felépítést kölcsönöz neki.

 

A sziámi macskához képest eltérő fül- és fejforma

A thai macska fejformája különösen jellegzetes: a hosszú, lapos homlok kerek koponyával és arányos pofával folytatódik. Álla és orra egyenes vonalat alkot.

Fülei egymástól távol és magasan ülnek. A thai és a sziámi macska fül- és a fejformája különbözik egymástól. Ami azonban mindkét fajtában közös, az a mandula alakú szem, amely ragyogó kék színű.

A rövidszőrű macska szőrzete tükrözi származási helyének, Délkelet-Ázsiának trópusi éghajlatát: kevés aljszőrzettel rendelkezik, azonban selymesen puha és gyönyörű fényű.

Tovább »

...

A cica olyan az állatvilágban, mint a rózsabimbó a kertben.

Robert Southey

 

A cica a háztartás öröme. Egész nap vígjátékot játszik egy páratlan színész.

Champfleury

 

Talán az egyik oka annak, hogy lenyűgöznek bennünket a macskák, mert egy ilyen kis állat annyi függetlenséget, méltóságot és szellemi szabadságot tartalmazhat. A kutyával ellentétben a macska személyisége soha nem fogadható el az embertől. Elfogadást követel a saját feltételei szerint.

Lloyd Alexander

 

A macskák tudják, hogyan szerezzenek élelmet munka nélkül, menedéket bezárás nélkül és szerelmet büntetés nélkül.

WL George

 

A macskáknak minden megvan  –  a csodálat, a végtelen alvás és a társaság, amikor csak akarják.

Rod McKuen

 

Úgy tűnik, a macskák azt az elvet követik, hogy soha nem árt, ha azt kérik, amit akarnak. 

Joseph Wood Krutch

 

Hiszem, hogy a macskák szellemként jönnek a földre. Biztos vagyok benne, hogy egy macska tud a felhőn sétálni anélkül, hogy átmenne rajta.

Verne Gyula

 

A mélyben mindannyiunkat ugyanazok a késztetések motiválnak. A macskáknak van bátorságuk élni velük.

Jim Davis

 

A macska abszolút érzelmi őszinteséggel rendelkezik: az ember ilyen vagy olyan okból elrejti érzéseit, de a macska nem.

Ernest Hemingway

 

A macskákkal eltöltött idő soha nem veszteséges.

Sigmund Freud

 

Mint minden tiszta lény, a macskák is praktikusak.

William S. Burroughs

 

A macskák minden alkalommal túljárnak a kutyák eszén.

John Grogan

...

Amikor arra gondolunk, hogy milyen tényezők befolyásolhatják pozitívan az egészségünket, megannyi szempontot figyelembe veszünk, de a cica biztos, hogy nem jut eszünkbe.

Kutatások kimutatták, hogy a cicatartás számos előnnyel jár mind a fizikai, mint a mentális egészségünkre nézve. Sokan mégis nehezen szánják rá magukat, hiszen egy macska a lakásban óriási felelősség.

Nem kell ugyan sétáltatni úgy, mint egy kutyát, viszont az alomtál kezelése napi szinten ad feladatot. Elég egy-két nap oda nem figyelés, és máris elszabadulhat otthon a pokol. Viszont aki vállalja, hogy gondos és körülteintő gazdi lesz, eszméletlen előnyökre számíthat egy kedves cicus mellett. Lássuk, mik is ezek pontosan!

Tovább »

Forrás: lakaskultura.hu

...

Nem, a gyereket semmilyen körülmények között sem oké elküldeni, hogy keressen az addigi házi kedvencnek új gazdát.

Társszerzőnk, László Nicole egy roppant elkeserítő és egyben felháborító történettől felbuzdulva a felelős állattartás fontosságára hívja fel a figyelmet.

Uram, adj türelmet, Hogy elfogadjam, amin nem tudok változtatni,

Adj bátorságot, hogy megváltoztassam, Amit lehet, és adj bölcsességet,

Hogy a kettő között különbséget tudjak tenni.

Assisi Szent Ferenc imája a mindennapi mantrám része jó 15 éve. Ő assisi, én pedig tudom, hogy milyen igaza van, és már-már abban a hitben ringatom magam szédülősre, hogy beépítettem a tudást a személyiségembe, erre elém sodor a szósölmédia forgószele egy ilyen posztot és máris darabjaira hullik a szépen felépített rezzenéstelen imidzsem és olyan feldúlt leszek, mint az ország a 150 éves török uralom után.

Tovább »

Forrás: in.hu

...

Az állatok viselkedésének elemzésekor az a legnagyobb buktató, hogy az emberekhez hasonlítunk mindent, pontosabban emberi értékmérők alapján próbálunk magyarázatot találni - rosszul!

Az állatlélektan jellegzetes kiindulópontja az állat iránti szeretet. Saját élményeinket átvetítjük az állatra, holott inkább abból kellene kiindulni, hogy a lelki jelenségek – akár emberről, akár állatról van szó – tulajdonképpen egy-egy adott élőlény megnyilvánulásai. Még pontosabban: a lelki jelenség a testi-lelki állapot kifejezője, a lelki folyamatok a lehető legszorosabban összefüggenek a testiekkel.

Tovább »

Forrás: haziallat.hu

...

Egy macska akár 18 órát is aludhat egy nap, és alvási helyzete nagy jelentőséggel bír az egészsége szempontjából.

Viselkedésének értelmezése sokat elárulhat a közérzetéről. Itt az ideje, hogy megtudd, melyek a leggyakoribb okai annak, hogy doromboló kedvenced a hátán alszik.

Ha a macska a hátán alszik, és feltárja a hasát, ez azt jelentheti, hogy megbízik benned. Olyan teret teremtettél kedvencednek, ahol biztonságban érzi magát. Így nem kell attól tartania, hogy más állat - vagy ember – megtámadja vagy megzavarja.

A legtöbb macska nem szereti ezt a pózt, ezért jobb, ha nem veszted el a bizalmát.

A hanyatt alvó macska tehát egyrészt így pihen: a póz lehetővé teszi az izmok teljes ellazulását, ezenkívül a cica könnyebben tud lélegezni, ha ilyen helyzetben van.

Tovább »

Forrás: kiskegyed.hu

...

A teknőctarka macska neve a holland „schildpad“ – magyarul „teknős“ – szóból származik. Egy kis képzelőerővel nem nehéz felfedezni a teknőspáncél és a fekete-vörös szőrszálakkal tarkított bunda közötti hasonlóságot. A tenyésztők a fekete-vörös szőrzetre a „tortie“ kifejezést is használják. Ez a teknőspáncél angol nevéből, a „tortoise shell“ kifejezésből ered.

 

A tabby mintás teknőctarka macskákat sokszor „torbie“-nak is hívják. Ez a műszó a „tabby“ és a „tortie“ szavak kombinációja. A tabby – magyarul cirmos – kifejezés különböző, jellegzetes macskabundamintákat takar. Minden tabby macskának van egy M-alakú rajzolat a homlokán.

 

A teknőctarka mintázat a természet ajándéka. Ezért teknőctarka macskákat nem lehet tervezett módon tenyészteni. Ha Ön különösen szereti a teknőctarka macskákat vagy a háromszínű macskákat, a fent felsorolt fajtákat ajánljuk a figyelmébe. A tortie vagy trikolor cica ára az adott macskafajta árától függ. A teknőctarka tartására és gondozására is ugyanaz vonatkozik, mint az adott fajtáéra.

Tovább »

...

A macskák a kényelem ínyencei.

James Herriot

 

Csak a macskáim nézése boldoggá tehet.

Paula Cole

 

Nem tudom, miért szeretem annyira a macskákat. Úgy értem, nyilván nagyon aranyosak. Egyszerre vadak és háziasak.

Michael Showalter

 

Nem nézhetsz egy alvó macskára és feszültnek érezheted magad.

Jane Pauley

 

A „házimacska” kifejezés egy oximoron.

George Will

 

Egy macska egyszerűen a másikhoz vezet.

Ernest Hemingway

 

Szeretem a macskákat, mert élvezem az otthonomat; és apránként látható lelkévé válnak.

Jean Cocteau

 

Éreztem, hogy a macskák az enyémhez dörzsölik az arcukat, és óvatosan beburkolt karmaikkal megérintik az arcomat. Számomra ezek a dolgok a szeretet kifejezései.

James Herriot

 

Jobban szeretem a macskáimat, mint a legtöbb embert. Valószínűleg több, mint az egészséges.

Amy Lee

 

Nem számít, mennyit veszekednek a macskák, mindig úgy tűnik, hogy rengeteg cica van.

Abraham Lincoln

 

A legkisebb macska egy remekmű.

Leonardo da Vinci

 

A cicák bajuszos angyalok.

Alexis Flora Hope
 

...
Amacskák híresek a távolságtartásukról, de lehet, hogy csak nem beszéljük jól egymás nyelvét.
Egy 2020-as kutatás kimutatta, hogy csak többet kell mosolyognunk macskánkra, és máris könnyebb lesz a kommunikáció. Ezt a mosolyt ne úgy képzeljük el, ahogy egy embertársunkra, a fogaidat megvillantva mosolygunk, hanem a macskás módján, a szemeink összehúzásával és lassú pislogással.
A macska-ember interakciók megfigyelésével a tudósok megerősítették, hogy ez a kifejezés arra készteti a macskákat, hogy közeledjenek az emberhez, és befogadóbbak legyenek vele szemben.
„Olyan emberként, aki egyszerre tanulmányozta az állatok viselkedését és macskatulajdonos is, nagyszerű, hogy sikerült megmutatni, hogy a macskák és az emberek képesek ilyen módon kommunikálni. Ez olyasmi, amit sok macskatulajdonos már korábban is sejtett, ezért izgalmas, hogy bizonyítékot találtunk rá” – fogalmazott Karen McComb, a Sussexi Egyetem pszichológusa egy 2020-as nyilatkozatában.
 

Tovább »

 
Forrás: in.hu
...
Cipruson macskák számára is elérhető lesz az emberek számára kifejlesztett, koronavírus elleni gyógyszer. Cipruson az állatorvosok szövetsége üdvözölte a kormány döntését, mely lehetővé teszi, hogy macskák is hozzájussanak az eredetileg az emberek részére kifejlesztett, koronavírus elleni gyógyszerhez, miután a „macskák koronavírusaként” is emlegetett FIP-vírus egyik mutációja miatt több ezer macska pusztult el az országban.
Cipruson az állatorvosok szövetsége üdvözölte a kormány döntését, mely lehetővé teszi, hogy macskák is hozzájussanak az eredetileg az emberek részére kifejlesztett, koronavírus elleni gyógyszerhez, miután a „macskák koronavírusaként” is emlegetett FIP-vírus egyik mutációja miatt több ezer macska pusztult el az országban.
A szövetség korábban petíciót intézett a kormányhoz annak érdekében is, hogy a macskatartók elérhető áron juthassanak hozzá a gyógyszerhez.
 

Tovább »

 
Forrás: napi.hu
 
...

Cicás gazdiknak nem ritka látvány egy radarozva mozgó fülecske, egy pár élvezkedve masszírozó mancs, vagy egy dörgölőző orrocska. De vajon milyen érzelmek állnak a macskák egyes viselkedési mintázatai mögött? Augusztus 8-án ünnepeljük a nemzetközi macskanapot, amely a házi macskák egészségére és jólétére hívja fel a figyelmet. A háziállatoknak szánt okoseszközöket is kínáló cseh nagyvállalat szakértői segítségével bemutatjuk, hogyan értheted meg jobban a macskád jelzéseit és hogyan segítheted őt, hogy mindig a cica-mennyországban érezze magát.

Előfordult már, hogy váratlanul megtámadta a lábadat a macskád? Ez azért történhetett meg, mert nem értelmezted helyesen a feléd küldött jelzéseit. Ha megtanulod, hogyan értelmezd cicád testbeszédét, akkor egy pillantásból kitalálhatod az érzéseit és gondolatmenetét, így nem érhet meglepetés.

 

Tovább »

 

Forrás: femcafe.hu

...