Könyvajánló

Mr. Mici a legnagyobb káosz és megtévesztések kellős közepén létreálmodott édenkertben találja magát, a szerelem terében. A kert rendeltetése a létezés örök körforgásának kiáradásából fakad. Minden sejtje a teremtőket, ezáltal egyéni és együttes fejlődésük útját tükrözi. Az égig érő fák alatti varázslat megtapasztalása teljesen új távlatokat nyit Mr. Mici számára önnön lényének felfedezésében, valamint a földi élet értelmezésében. Az édenkertben megérti és megéli az égi rendet, miszerint mindenki a maga valóságának kovácsa. Csak az létezik számunkra, ami bennünk van. Teljesen világos, hogy minden más illuzionált hiábavalóság. Felfedezi lelkének szerényen suttogó hangját, ezáltal megérti, benne van a minden, s a mindenek bölcsessége által kezében tartja a felülemelkedés kulcsát. Miután megérintette lényének elsődleges, magasabb szintű, azaz szellemi síkját, kézzel foghatóvá válik számára létezésének mivolta. Pontosan követni tudta az áramlatot, amely ebből a tökéletességből az anyagi sík manifesztálódásáig vezetett. Oda, ahol a biológia csodáján, az érzékszerveken keresztül lehetséges a tapasztalás. Anyáékon keresztül mélyen megérinti az ember és a család evolúciójának kibontakozása, ami az emberiség számára megvilágítja a káoszból való végérvényes szabadulás lehetőségét...

Tovább »

...

Ha szeretnénk, hogy kedvencünk boldog, elégedett macska legyen, és minden jó forrásaként tekintsen ránk, ez a könyv nekünk szól.

Milyen az ideális kaparófa, és hová helyezzük a lakásban? Hogyan építsük be a mindennapjainkba a játékokat a cicánk bioritmusához igazodva?

Miként szoktassuk össze az új macskánkat a már meglévővel, hogy konfliktusmentes viszonyuk legyen?

Ha barátnak, társnak és egyéniségnek tartjuk a kedvencünket, és valóban a kedvében akarunk járni, a HOGYAN NEVELJÜNK BOLDOG MACSKÁT számos tippet kínál a köztünk lévő kötelék megerősítésére, hogy úgy kapcsolódhassunk a cicánkhoz, ahogyan a leginkább szeretné.

Tovább »

...
William S. Burroughs, a beatnemzedék kiemelkedő alakja ebben a könyvében kevésbé ismert, szelídebb oldalát mutatja meg. Az eredetileg mindössze 133 példányban megjelent mű megható és szellemes értekezés macska és ember viszonyáról, amely a Burroughs erőteljes stílusát kedvelők és a macskabarátok számára is különleges élményt nyújt.
Az egymást mozaikszerűen követő emlékfoszlányokban szívet melengetően jelenik meg a szerző és a különböző életszakaszaiban társául szegődött macskák közötti meglepően szoros kapcsolat. Az ellesett pillanatokról, apró történésekről, ember és állat között kialakuló bonyolult viszonyról mesélő töredékek ismerősek lehetnek valamennyi macskatulajdonosnak, aki kedvencét simogatva valaha elgondolkodott az emberiségnek a macskákhoz fűződő hosszú és titokzatos kapcsolatáról, kezdve az egyiptomi macskakultusztól egészen a mai, társaságot és akár vigaszt is nyújtó városi cicákig.
WILLIAM S. BURROUGHS (1914-1997) amerikai író, esszéista és előadóművész műveinek nagy része saját, elsősorban pszichedelikus élményein alapul. Harvardon szerzett diplomája után barátságot kötött Jack Kerouackal és Allen Ginsberggel, akikkel a lázadást megtestesítő beatnemzedék vezéralakjai lettek. A több magyar kiadást is megélt Meztelen ebéd és más művei után a nálunk most először megjelenő A benti macska új élményt fog nyújtani a szerző régi rajongói számára is.

Tovább »

...

A cicáid gyakran összeakasztják a bajszukat? Nincs ok pánikra, a Cicaharc hatékony megoldást kínál a problémáidra.

Bár a macskákat sokan magányos állatoknak tartják, Pam Johnson-Bennett elárulja, hogyan alakíthatsz ki olyan környezetet az otthonodban, amelyben több kedvenced is békésen megfér egymással és gazdáival.

Elmagyarázza a felségterület, valamint a macskák közötti alá-fölé rendeltségi viszonyon alapuló kifinomult kommunikáció jelentőségét, és segít értelmezni a sok bosszúságot okozó helytelen viselkedésmintákat. Rámutat, hogyan enyhítheted az állatok közötti feszültségeket, előzheted meg a váratlan összecsapásokat, miképpen kovácsolhatsz közösséggé különböző korú és természetű cicákat, milyen eszközökkel segíthetsz a "klán" idős fejének, vagy miként enyhítheted a kedvenceidet érő elkerülhetetlen stresszhatásokat.

A Cicaharc információk gazdag tárházát nyújtó kötet, amelyet a kicsi és nagy "kolóniákat" gondozó, kezdő és tapasztalt macskatartók egyaránt haszonnal és élvezettel forgathatnak.

PAM JOHNSON-BENNETT neves macskaviselkedés-szakértő. A Nat Geo Wild és az Animal Planet tévécsatornákon Psycho Kitty címmel vezetett műsort. Számos elismerésben részesült, többek között elnyerte a Winn Feline Awardot, az Állatviselkedési Tanácsadók Nemzetközi Közössége macskaszekciójának díját, illetve több alkalommal díjazta a Macskaszakírók Amerikai Egyesülete is. Tanácsadással foglalkozó cége a Tennessee állambeli Nashville-ben működik.

Tovább »

...

Egy macska három dologgal is beéri: finom étellel, kényelmes kuckóval és folyamatos dicsérettel és szeretettel. Pompás életéhez Nortonnak- miután macskagyűlölőből, macskaszeretővé nevelte át az gazdiját - mindháromból bőven kijut. És még fényesebb kilátások kecsegtetik, amikor Peter és Janice, a barátnője úgy döntenek, hogy felszedelődzködnek, és egy évet töltenek Provence-ban.

Itt Nortonnak mintha mindenből a legjobb jutna: az elvadult kertben egeret hajkurászhat, a helyi kóbormacskákkal lóg a napsütötte főtéren, vagy éppen finomságokkal tömik az elegáns éttermekben. Peter pedig Norton mellett ébred rá, hogy a gall szomszédjai tárt karokkal fogadják új vendégeiket - a macska miatt.

Egy éves ott tartózkodásuk alatt Peter megtanulja, hogy dőljön hátra, engedje el magát és élvezze az egyszerű élet örömeit.

Norton először megtanította Petert szeretni, majd arra tanítja meg, milyen az igazi élet.

Vicces, megható és igaz történet, hűségről és barátságról, és egy különleges macskáról.

Tovább »

...

Néha messzire kell utaznod, hogy megtaláld azt, ami ott van előtted

 

Hiro Arikawa Az utazó macska krónikája c. regénye több millió olvasó szívét melengette meg világszerte, ahogy nyomon követte Nanát, a talpraesett cicát, és Szatorút, a gazdáját a Japán-szerte tett utazásaikon, melyeknek az a célja, hogy új otthont keressenek a macskának, mielőtt végleg búcsút kellene venniük egymástól.

 

Most ugyanők térnek vissza két csodálatos történetben a hét vadonatúj macskás meséből álló válogatásban: az első Szatoru gyerekkori macskájáról, Hacsiról szól, a második Nana és Szatoru utazásáról a leendő gazdihoz, aki a regényben egyáltalán nem szerepelt.

 

Igaz, amit néha a regényről állítottak, hogy a macskák ezekben az írásokban olykor túlságosan emberszerűek, olyan hűségesek és szerető szívűek, amilyeneknek mi, emberek képzeljük őket.

 

De ez főként annak köszönhető, hogy ez a könyv teljes szívvel és egyáltalán nem elfogódottan a szeretetről szól, és azt a csodálatos varázst magasztalja, ami a macskákhoz, más emberekhez és tulajdonképpen az egész világhoz fűződő kapcsolatainkat a macskák révén belengik.

 

Nana, Satoru és újonnan megismert kedvenceink hűségről és barátságról, az élet örömeiről és csodáiról mesélnek ebben a megható és szép könyvben.

 

Tovább »

...

Mi fűzi egy kötetbe 52 novella erejéig a kultúrtörténet híres vagy akár hírhedt alakjait? A szomorú, megmosolyogtató, erotikus vagy tragikus hangvételű novellák ugyanis egy ponton mindenképp összekapcsolódnak. Mégis, mi lehet közös Petrarca, Freud, Einstein, Hrabal, Picasso, Hitler, Cocteau, Verne, Mohamed, Darwin, Cortázar, Gorkij vagy akár Szerb Antal életében? Eláruljuk, a kulcs a macska. Mindegyik szereplő sorsfordító pillanatait a szerző egyetlen tibeti mondásra vezeti vissza: "Ha szürke macska ugrik eléd, megváltozik az életed." Hogy hogyan és milyen fordulatot vesz hőseink története, az kiderül a kötetből, amit ajánlunk macskarajongóknak és a macskákat nem kedvelőknek is!

A szerző eddig megjelent kötetei: Mesék Könyve, 1993, Japán a kávéházban, 2006, Huszonegy nagyapám története, 2007, Végtelen végzet, 2008, Túr dö fransz, 2010
"Gyerekkorom óta szeretem a macskákat. Különös, rejtélyes karakterük, szépségük mindig izgatott. Gimnáziumi magyartanárom, Kovács Endre, gyakorta azzal zárta a feleltetést, hogy megkérdezte, melyik állatot szeretjük jobban, a kutyát vagy a macskát. Akkor furcsállottam a kérdést, most már értem. Egyetemista lehettem, amikor egy nyári délután az volt az érzésem, hogy az úton föltűnik majd egy macska, aki egyedül a megjelenésével megmutatja, miként tehetem tartalmasabbá, jobbá az életem. De akkor hiába várakoztam. Azóta eltelt jó néhány évtized, pár éve aztán beköltözött hozzánk egy szürke macska, aki ennek a könyvnek az ötletét sugallta. Köszönöm neki."

Tovább »

...

Hagyd a pszichológust! Fordulj egy állati profihoz. Ismerd meg Alfie-t, a macska-pszichológust.

 

Amióta idős gazdája meghalt, egyedül cselleng a városban. Aztán rábukkan az Edgar utcára, és egy gyors környezetfelmérés után úgy dönt, ez pont megfelel neki. A lakók először hallani sem akarnak a kóbor macskáról. Micsoda buta gőg! Hiszen minden kétlábúnak szüksége van léleksimogatásra. Főleg, ha annyira gubancosak az ügyeik, mint az Edgar utca embereinek.

 

Tanulj te is Alfie-tól: lesd el, miként kell megoldani az élet nehéz problémáit szeretettel, humorral, bátorsággal. Felemelő, vicces és intelligens regény a BOB, AZ UTCAMACSKA és AZ EGY KUTYA NÉGY ÉLETE rajongóinak.

 

Tovább »

...

Mese a zen tanaiban járatos macskáról, aki meghallotta, hogy a juharerdő mélyén áll egy ezeréves, magányos fenyőfa, és a bölcsességet az alatt a fenyő alatt lehet megtalálni.

Ezzel kezdetét veszi a macska felfedezőútja.

 

Útközben a legváltozatosabb állatokkal találkozik: nyughatatlan majommal, életunt teknőssel, indulatait uralni képtelen tigrissel, zavarodott kölyökfarkassal és kapzsi hollóval.

 

Mindegyikük elmond valamit a macskának, és mindegyikük leckével szolgál.

 

De miután a macskát egy játékos kiscicával hozza össze az élet, mindent kétségbe von, amiben addig bizonyos volt.

 

James Norbury Sunday Times bestsellerszerző, a Nagy Panda és Kicsi Sárkány, valamint Az utazás című gyönyörűen illusztrált könyvek szerzője és megrajzolója. Imádja a természetet és az állatokat. Egyetemen zoológiát tanult, majd a diplomát követően egy darabig Írországban élt. Angliába visszatérve több városban is lakott, és az idő egy részében egy lakóhajó volt az otthona. Jelenleg Swansea városában élnek a feleségével és hét macskájukkal.

Tovább »

...

Amikor azt hiszed, hogy már betéve ismered Őfelsége és alattvalói összes kalandját, érkezik a meglepetés!

A népszerű képregénysorozat második része felér Paj Csa első művének minden komikus és még annál is komikusabb pillanatához. A kötet ismét a művész sajátos illusztrációs stílusában készült. A bővülő szereplőgárda, a még hajmeresztőbb balhék és a macska egyre távolságtartóbb magatartása láttán a Kölyöknek el kell gondolkodnia azon, miért viselkednek a háziállatai úgy (olyan rosszul), ahogy. A Kölyök logikus következtetése: A macskám tényleg utál engem!

Tudj meg többet Őfelségéről!

"Senkit ne tévesszen meg a cím! A macskám tényleg utál engem arról szól, hogy a macska és gazdája - vagyis inkább alattvalója - közötti szeretet egyetemes. Paj Csa úgy örökítette meg a macskatartók életét, hogy minden korosztálynak örömet szerezzen vele. Henyéljen soká a császár!" - Elliott Serrano, bestsellerszerző és macskarajongó "Paj Csa pazarul illusztrált, értő anekdotái rámutatnak egy s másra. Akár kezdő macskabarát vagy, akár tapasztalt gazdi, lapozgasd élvezettel! Őfelsége méltán vált megbecsült tagjává az öntörvényű és elkényeztetett cicák egyre népesebb társaságának." - Nick Bruel, a New York Times bestseller Rossz Cica-sorozat szerzője.

 

12 éves kortól ajánljuk!

 

Tovább »

...

A történet főhősének napjai meg vannak számlálva. A rokonaival nem érintkezik, egyedül él, egyetlen társasága Káposzta nevű macskája és bizony felkészületlenül éri, amikor a doktor közli vele, hogy már csak néhány hónapja van hátra.

De mielőtt nekiláthatna, hogy elintézzen mindent, amit feltétlenül meg akar tenni, megjelenik előtte az Ördög és különleges ajánlatot tesz: cserébe azért, ha egy dolog eltűnik a világból, az elbeszélő egy nappal tovább élhet.

És ezzel egy nagyon bizarr hét veszi kezdetét...

Kawamura többszörösen díjazott könyve hónapokig szerepelt a legfontosabb sikerlistákon, világszerte több mint egy millió példányban kelt el, harminckét országban jelent meg. Témája maga az emberi életút; azok a veszteségek, amelyeket óhatatlanul elszenvedünk. Eszünkbe idézi, miért kell szorosan magunk mellett tartanunk szeretteinket és hogyan fedezzük fel azt, ami igazán számít az életben.

Tovább »

...

Vannak kis kedvencek, akik imádják a gazdájukat - és aztán ott van Őfelsége

Ez a pökhendi házi macska elvárja a királyi bánásmódot, és örömmel mutatja meg

a "Kölyöknek", hogy ki a főnök. A szóban forgó Kölyök mindent elkövet, hogy eleget tegyen macskája szeszélyeinek, de erőfeszítéseiért cserébe csak a "Kakilapátolás tábornokává" léptetik elő. Még Bubu Baba, a mopsz érkezése sem képes átrendezni a hierarchiát Őfelsége birodalmában.

A különleges meg jelenésű kötetben a sokat szenvedett gazdi kalandjait követhetjük nyomon. A többszörös díjnyertes bestselleralkotó Paj Csa "Macska és kutya" című képregénysorozata több millió rajongót tudhat magáénak. A macskám utál engem most végre a magyar olvasók előtt is bemutatkozik.

Ismerd meg Őfelségét!

"Senkit ne tévesszen meg a cím! A macskám utál engem arról szól, hogy a macska és gazdája - vagyis inkább alattvalója - közötti szeretet egyetemes. Paj Csa úgy örökítette meg a macskatartók életét, hogy minden korosztálynak örömet szerezzen vele. Henyéljen soká a császár!"- Elliott Serrano, bestsellerszerző és macskarajongó

"Paj Csa pazarul illusztrált, értő anekdotái rámutatnak egy s másra. Akár kezdő macskabarát vagy, akár tapasztalt gazdi, lapozgasd élvezettel! Őfelsége méltán vált megbecsült tagjává az öntörvényű és elkényeztetett cicák egyre népesebb társaságának." - Nick Bruel, a New York Times bestseller Rossz Cica-sorozat szerzője

12 éves kortól ajánljuk!

Tovább »

...

Peter megrögzött magányos farkas és macskagyűlölő, amíg egyszer az akkori barátnőjétől ajándékba nem kap egy kis szürke, szépségében tökéletes, visszahajló fülű kiscicát. A barátnő megy, a macska marad, sőt Norton, a cica és Peter elválaszthatatlanok lesznek.

Norton, aki mellette kocog az utcán, külön széken ül az éttermekben vagy Peter ölében tanyázik a hosszú repülőutakon, megkerülhetetlen társ lesz, és Peter többé nem magányos farkas. Kérdés, hogy miután megtanulja, hogy szeresse a macskáját, megtanulja-e azt is, hogy szeressen egy másik embert?

Vicces, megható és igaz történet, hűségről és barátságról, és egy különleges macskáról

Tovább »

...

A macskák, ezek a rejtélyes, titokzatos lények, az ezredfordulóra az ember talán legnépszerűbb háziállatai lettek, akik előszeretettel szegődnek mellénk lakótársul. A tudomány egyre több mindent tár fel arról, hogy vonzó külsejük mögött valójában milyen belső világ lakozik. Milyen érzelmeket táplálnak irántunk és egymás iránt? Mit akarnak közölni velünk? Mi húzódik meg hibbantnak tűnő és néha kiszámíthatatlan viselkedésük mögött? Mit várnak tőlünk, mit tehetünk azért, hogy jobb életük legyen? A macskák lelki élete című könyvben Thomas McNamee nem kisebb dologra vállalkozik, mint hogy a legújabb kutatások mélyére ásva kifürkéssze, milyen ösztönzőerők mozgatják ezeket a gyakran kiismerhetetlen teremtményeket.

McNamee szakértőkkel konzultál, és keres magyarázatokat a macskák rejtélyes viselkedésére, például arra, hogy egy emberekkel teli szobában hogyan szúrják ki az egyetlen személyt, aki nem szereti őket. A macskák lelki élete című kötetben McNamee saját személyes történetét is olvashatjuk: Augusta nevet viselő, örökbe fogadott fekete kismacskájáról, aki nélkül már el sem tudná képzelni az életét. A könyvet olvasgatva egyre tisztább képet kapunk arról, vajon miként foglalhattak el a macskák ilyen kiemelt helyet az emberek világában és szívében. Így aztán egyre jobb társai lehetünk doromboló kedvenceinknek, és felismerhetjük, milyen sok mindent tehetünk értük, ha valóban odafigyelünk arra, mit kommunikálnak felénk.

Tovább »

...

Minden macskaimádó figyelmébe!

Elgondolkodtál már azon, miért mondják, hogy a macskáknak kilenc életük van? Szeretnéd tudni, hogyan társalognak a cicák?

Ha kíváncsi vagy, mit gondol rólad nyávogó kedvenced, olvasd el ezt a könyvet, és válj igazi macskaszakértővé!

4 éves kortól ajánljuk.

Tovább »

...

Bella nagyon szeretne egy cicát, de a szülei nem egyeznek bele. Azonban egy nap panaszos nyávogást hallanak, és a hangot követve pici cirmos cicára bukkannak.

Vajon kié az édes kis csöppség?

Bella aggódva keresi, végül a család nagy elhatározásra jut.

Ám az igazi kalandok csak akkor kezdődnek, amikor a kismacska gazdára lel.

Miben tud segíteni Berci, Bella iskolatársa? Na, és a morgós szomszéd hatalmas kutyája? Mennyi nehézséggel néz szembe a család, ha be akar fogadni egy macskát?

Palásthy Ágnes állattörténetei a természet és az élővilág szeretetére nevelnek kicsiket és nagyobbakat.

Tovább »

...
Néha messzire kell utaznod, hogy megtaláld azt, ami ott van előtted
 
Hiro Arikawa Az utazó macska krónikája c. regénye több millió olvasó szívét melengette meg világszerte, ahogy nyomon követte Nanát, a talpraesett cicát, és Szatorút, a gazdáját a Japán-szerte tett utazásaikon, melyeknek az a célja, hogy új otthont keressenek a macskának, mielőtt végleg búcsút kellene venniük egymástól.
 
Most ugyanők térnek vissza két csodálatos történetben a hét vadonatúj macskás meséből álló válogatásban: az első Szatoru gyerekkori macskájáról, Hacsiról szól, a második Nana és Szatoru utazásáról a leendő gazdihoz, aki a regényben egyáltalán nem szerepelt.
 
Igaz, amit néha a regényről állítottak, hogy a macskák ezekben az írásokban olykor túlságosan emberszerűek, olyan hűségesek és szerető szívűek, amilyeneknek mi, emberek képzeljük őket.
 
De ez főként annak köszönhető, hogy ez a könyv teljes szívvel és egyáltalán nem elfogódottan a szeretetről szól, és azt a csodálatos varázst magasztalja, ami a macskákhoz, más emberekhez és tulajdonképpen az egész világhoz fűződő kapcsolatainkat a macskák révén belengik.
 
Nana, Satoru és újonnan megismert kedvenceink hűségről és barátságról, az élet örömeiről és csodáiról mesélnek ebben a megható és szép könyvben.
 

Tovább »

...

"Állítólag az állatok érzékelik, ha nem vagyunk jól, ilyenkor ösztönösen a nyomunkban maradnak, hogy megvédjenek minket, és ez a macskákra hatványozottan igaz. Ahányszor csak megbetegedtem, Hékás nem mozdult mellőlem. Ha pedig szomorú voltam és kicsordult a könnyem, Hékás sietve lenyalogatta az arcomról a bánatot, mert tudta: rózsaszín, érdes nyelve elég ahhoz, hogy egy pillanatra megfeledkezzem a világról."

Vajon mi teszi olyan különlegessé a macskákat? Miért nyűgöz le annyi embert eleganciájuk, közömbösségük és gőgös viselkedésük? És hogyan képesek segíteni nekünk, embereknek megküzdeni a szorongással, a magánnyal és a szomorúsággal?

Laura Agustí spanyol grafikus meseszép illusztrációkkal teli könyvében saját élettörténetét mondja el, amelyben gyermekkorától kezdve kitüntetett szerep jutott az állatoknak - különösen a macskáknak. Laura Barcelonába költözve vette magához Hékást, a nehéz természetű sziámi macskát, akivel tizennyolc éven át osztotta meg az életét. S miközben különleges és érzelmes kapcsolatukról mesél, Laura elénk tárja a macskákról szerzett gazdag tudását is: kiderül, miért ihlettek meg annyi művészt az ókori Egyiptomtól kezdve a modern festészetig, hasznos tanácsokkal szolgál a macskatartásról, és azt is megtudhatjuk, miként dolgozható fel szeretett állatunk elvesztése.

Kötelező olvasmány a macskák szerelmeseinek.

Tovább »

...

Sokan irigyeljük a macskákat. Velünk, emberekkel ellentétben mindig azt csinálják, amit akarnak. Lustálkodnak, ha ahhoz van kedvük, és vadásznak, ha ahhoz. Ismeretlen számukra az önbizalomhiány, a féltékenység, nem éreznek bűntudatot, egyszóval nem terhelik őket elvont, erkölcsi problémák. Ezek után meglepő, hogy egyáltalán szóba állnak velünk. Pedig a tapasztalat azt mutatja, hogy nemcsak nekünk van szükségünk rájuk, hanem ők is ragaszkodnak hozzánk. A maguk módján, persze. Stefan Gates Cicológiája ezt a macskamódot járja körül sok szeretettel és még több humorral.

Tovább »

...

Néha messzire kell utaznod, hogy megtaláld azt, ami ott van előtted

Nana úton van, de nem biztos benne, hová tart. A lényeg az, hogy imádott gazdája, Szatoru mellett terpeszkedhet az ezüstszínű furgon anyósülésén. Szatoru nagyon szeretne találkozni három régi, ifjúkori barátjával, Nana azonban nem tudja, miért, a férfi pedig nem akarja elmondani.

A ritka szelídséggel és humorral elmesélt történet, amely Japán változó évszakaiban játszódik, az élet váratlan fordulatainak csodáját és örömét mutatja be.

Arra tanít, hogy tudjuk, mikor adjunk, és mikor kapjunk.

Több mint egymillió olvasót indított már meg világszerte a kedvesség és igazság üzenete.

Egy csodálatos történet hűségről és barátságról.

Tovább »

...

Melyik cicagazdinak ne jutott volna már az eszébe, mi járhat kedvence fejében, amikor például odateszi a lábtörlőre a frissen levadászott madarat? Vagy esetleg többször is felmászik arra a fára, amelyikről nem tud lejönni? Egyáltalán: milyen a világ macskafejjel?

Talán ezek a cuki, hízelgő, szőrmók állatok nem is olyan szelídek, ragaszkodóak, mint gondoljuk? Hiszen évezredek óta úgy élnek, ahogy nekik tetszik, és általában sokkal kevésbé kiszámíthatóak, mint szeretnénk. És vajon milyen véleménnyel vannak rólunk, emberekről? Végül pedig: sejthetjük-e, netán befolyásolhatjuk-e, milyenek lesznek a jövő macskái?

John Bradshaw több évtizede arra tette fel az életét, hogy megfejtse házi kedvenceink titkait, méghozzá annak érdekében, hogy állatok és gazdáik minél jobban megismerjék és megértsék egymást. Lerombolja a macskákat övező évszázados hamis mítoszokat, felfedi a valódi természetüket, és elárulja, mi teszi őket igazán boldoggá.

JOHN BRADSHAW biológus, egyetemi tanár és szakíró, több évtizede tanulmányozza a házi macskák és kutyák viselkedését. Alapítója és igazgatója a Bristoli Egyetemhez tartozó Antrozoológiai Intézetnek, mely az állatok és az emberek kapcsolatát, egymásra való hatását kutatja. Ő hozta létre a Nemzetközi Antrozoológiai Társaságot, és tagja több nemzetközi szakmai szervezetnek is.

Tevékenységéért megkapta az Innovatív Állatjóléti Kutatók díját és a Brit Állatorvosi Társaság által alapított Wooldridge-emlékérmet.

Tovább »

...
"Hat lebilincselő mese életről és halálról egy virtuóz terapeuta tollából." - Kirkus
Irvin D. Yalom az emberi lélek feltárásának mestere, a "kétszemélyes terápia" elkötelezett híve, akinek hitvallása, hogy a terapeutának a pácienssel együtt kell fejlődnie és változnia, fenekestül felfordítja elképzeléseinket a páciens- terapeuta viszonyról.
Ezúttal hat, részint saját klinikai tapasztalataiból merített, részint fiktív történetet írt, melyekben aprólékos részletességgel, magabiztos nyelvi kifejezőerővel mutatja be szereplőit, egykori pácienseit, akik nemcsak a terapeuta álmaiba és gondolataiba fészkelik be magukat, de az olvasó számára is emlékezetesek maradnak.
Miközben Yalom betekintést enged a terapeuta szívének és elméjének legmélyebb bugyraiba, arra hívja fel a figyelmet, hogy törékeny és egyedi kapcsolataink végtelen lehetőségek tárházai, megváltozni, önmagunkat jobban megismerni és megérteni pedig soha nem késő.
...
Néha messzire kell utaznod, hogy megtaláld azt, ami ott van előtted.
Hiro Arikawa Az utazó macska krónikája c. regénye több millió olvasó szívét melengette meg világszerte, ahogy nyomon követte Nanát, a talpraesett cicát, és Szatorút, a gazdáját a Japán-szerte tett utazásaikon, melyeknek az a célja, hogy új otthont keressenek a macskának, mielőtt végleg búcsút kellene venniük egymástól.
Most ugyanők térnek vissza két csodálatos történetben a hét vadonatúj macskás meséből álló válogatásban: az első Szatoru gyerekkori macskájáról, Hacsiról szól, a második Nana és Szatoru utazásáról a leendő gazdihoz, aki a regényben egyáltalán nem szerepelt.
Igaz, amit néha a regényről állítottak, hogy a macskák ezekben az írásokban olykor túlságosan emberszerűek, olyan hűségesek és szerető szívűek, amilyeneknek mi, emberek képzeljük őket.
De ez főként annak köszönhető, hogy ez a könyv teljes szívvel és egyáltalán nem elfogódottan a szeretetről szól, és azt a csodálatos varázst magasztalja, ami a macskákhoz, más emberekhez és tulajdonképpen az egész világhoz fűződő kapcsolatainkat a macskák révén belengik.
Nana, Satoru és újonnan megismert kedvenceink hűségről és barátságról, az élet örömeiről és csodáiról mesélnek ebben a megható és szép könyvben.
...
Gondolkoztál rajta valaha, hogy vajon mit is mond a macskád?
A macskák nem csak összevissza nyávognak, és nem azért fújnak vagy morognak, mert nincs jobb dolguk. Szándékkal adnak ki különböző hangokat, és fontos információkat közölnek általuk, akár velünk, akár a fajtársaikkal.
Susanne Schötz, a svédországi Lund Egyetem professzora hosszú kutatómunka eredményeként feltörte a titkos macskakódot. Bebizonyította, hogy a macskák valóban kommunikálnak a hangjukkal. A macskák és a róluk gondoskodó emberek közti kommunikáció vokális stratégiáinak megértése alapvetően befolyásolja a háziállatokkal való kapcsolatunkat, legyen szó akár a kis kedvencünkkel való együttélésről, de akár az állatorvosi gyakorlatról vagy a menhelyeken zajló munkáról.
A macskák titkos nyelve című könyvében Susanne Schötz a macskahangok fonetikájába avatja be az olvasókat. Bemutatja a macskák által használt hangok teljes skáláját, elmagyarázza, mit jelentenek a különböző helyzetekben, és gyakorlati tanácsokkal is szolgál, amelyek révén jobban megérthetjük cicánkat.
...